16 augusti 2017

Boken är äntligen klar!

Karossen 100 år av arbete

Ett utställnings- och bokprojekt kring nedläggningen av Volvos bussfabrik i Säffle gjort av Malin Robertson Harén och Lars Andersson Schaar

Dokumentation av en samtidshistoria

Den 3 oktober 2012 kom beskedet att Volvo buss lägger ned karossfabriken i Säffle. Produktionen stannade den 31 juni 2013 och ca 350 personer förlorade då sina arbeten. En epok som startade 1913 var över. Karossen, 100 år av arbete, från trä till
aluminium, från liten verkstad till fabrikshall, från Höglunds och co. till
Volvo buss, 100 år av arbete.

Karossen 100 år av arbete är ett projekt vars syfte varit att skildra nedläggningen utifrån de människors perspektiv som arbetade på fabriken. Det har varit en ambition att fånga de mänskliga berättelserna och tydliggöra att bakom varje siffra finns en historia och en människa. Arbetet har också bestått av att dokumentera vilka det var som arbetade på fabriken under de sista månaderna av produktionen och hur detta arbete gick till. Det är också en berättelse om Sverige 2013.


Arbetet med att dokumentera och samla in material pågick mellan 12 mars och 28 juni 2013, då fabriken i Säffle stängdes. Det vi gjort på Volvo buss i Säffle är filmat, tagit upp ljud och fotograferat de olika arbetsprocesserna, tagit enskilda porträtt på de anställda, gjort intervjuer och samlat in åsikter och berättelser.

Utställningen ”KAROSSEN 100 år av arbete” har tidigare visats på Medborgarhuset och Galleri 2 i Säffle och Åmåls konsthall. Boken släpptes den 17 juni i samband med att utställningen visades igen på Not Quite, bruket i Fengersfors.
Utställningen pågår 17 juni-23 juli 2017.

Projektet har genomförts av:
Malin Robertson Harén
Fotograf utbildad i New York. Malin har sin bas på bruket i Fengersfors, där hon driver fotoateljé och galleri på Not Quite.
www.malinrobertsonharen.se

Lars Andersson Schaar
Konstnär, projektmakare och utställningsproducent.
www.andersson-schaar.se

Projektet har stötts av:
Säffle kulturnämnd
Stiftelsen Aagot och Christian Stor-Johanns minnesfond
Volvo bussar, Säffle
AB Volvo, Göteborg

Recension i Provinstidningen Dalsland & NWT av Ove Rydh.

http://nwt.se/amal/pd-noje-kultur/2017/06/16/gedigen-bok-om-nedmonterade

Boken finns att köpa i följande butiker: 

Not Quite Butik, Fengersfors
Bergers Lek & Bosättning, Säffle
COOP Extra, Säffle
ICA Kvantum, Säffle
Åmåls Bok- & Pappershandel

Boken finns nu att köpa online på BOKINFO: http://www.bokinfo.se/sverige/artikel/9789163929908
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar